Well, size matters

couture

Φίλες μου καλές, καλές μου φίλες! Την προηγούμενη εβδομάδα η Άντα μου έστειλε ένα καταπληκτικό φόρεμα που βρήκε σε ένα νέο online shop, που μόνο αυτή ξέρει να τα ξετρυπώνει! Μπαίνω, το βλέπω, μου αρέσει (για να μου το στείλει, ξέρει ότι είναι του στύλ μου) και πάω να δω αν το έχει στο νούμερό μου! Αναφωνώ με απελπισία – “Οϊμέ!”. Δεν καταλαβαίνω τίποτα… Άλλο σύστημα μέτρησης του μεγέθους του φορέματος… “Πωπωπωπω…” συνεχίζω να αναφωνώ με κόπο, πόνο στα μάτια και μια τρελή βαρεμάρα να κάτσω να ξαναμετρηθώ να βρω τι μέγεθος είμαι και σε αυτό το online shop… Γιατί να μην είναι και τα μεγέθη σαν το g – την επιτάχυνση της βαρύτητας, το π – τη μαθηματική σταθερά, τον Brad Pitt έστω, ειδικά τώρα που είναι και single;! Οπότε, είμαι μεταξύ φθοράς, μεζούρας και σιχτιρίσματος, γιατί μου αρέσει πολύ το φόρεμα!

Αλλά ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη με αυτά τα συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και τα κορίτσια που στο βίντεο (στα αγγλικά) έκαναν το πείραμα. Και οι τρεις με διαφορετικό σωματότυπο, αλλά αγόρασαν και δοκίμασαν ρούχα στο ίδιο μέγεθος και ιδού το αποτέλεσμα:

Πόρισμα νο 1: Το ίδιο μέγεθος ρούχου δεν είναι για όλους τους σωματότυπους
Πόρισμα νο 2: Επιτέλους, να φέρουν στα μαγαζιά ρούχα σε όλα τα νούμερα για να μπορούμε να τα δοκιμασουμε και να ξέρουμε τι μας πάει καλύτερα!

Τι γίνεται όμως με τα νούμερα;

Νιώθω κάθε φορά ότι πρέπει να μάθω μια νέα γλώσσα για να μπορέσω να επικοινωνήσω ότι θέλω αυτό το φόρεμα και θέλω να είναι στο νούμερο μου, που ξέρω ότι μου πηγαίνει! Γιατί να είναι τόσο πολύπλοκο για να νιώσω σίγουρη με την αγορά που θα κάνω;  Μπορώ να μην έχω αμφιβολίες ότι αυτό που θα παραγγείλω να είναι ακριβώς έτσι όπως το βλέπω και το φαντάζομαι; Γιατί, είναι απλά ένα ρούχο και όχι πυρηνική φυσική – ουφ, το είπα!

Αρκετοί προσπάθησαν να καταλάβουν τι γίνεται με τα νούμερα στα γυναικεία ρούχα με το πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα, στα άρθρα από τη Washington post και το Time, αναφέρουν ότι:

“A size 8 dress today is nearly the equivalent of a size 16 dress in 1958. And a size 8 dress of 1958 doesn’t even have a modern-day equivalent — the waist and bust measurements of a Mad Men-era 8 come in smaller than today’s size 00.”

Μετάφραση στα Ελληνικά: “Ένα φόρεμα σε μέγεθος 8 σήμερα είναι σχεδόν ισοδύναμο με το μέγεθος 16 το 1958. Και το φόρεμα σε μέγεθος 8 του 1958 δεν έχει ισοδύναμο τη σημερινή εποχή – οι μετρήσεις της μέσης και περιφέρειας στο Mad Men 8 είναι πολύ μικρότερα και από το σημερινό μέγεθος 00.

Είναι πολιτικό;

Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε όλες, έχουν αλλάξει τόσα πολλά στα νούμερα στα ρούχα μέσα σε σχεδόν 50 χρόνια… Κάτι που συνέχισε να γίνεται μέσα στη διάρκεια αυτών των χρόνων χωρίς καμία λογική, όπως αναφέρουν και τα άρθρα. Δεν ακολούθησε τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, σε σημείο να έχουμε μείνει να προσπαθούμε να βρούμε άκρη στο χάος:

“So women are left to navigate the chaos of arbitrary sizing on their own. So much for enabling women “to be fitted properly by the same size regardless of price, type of apparel, or manufacturer of the garment,” as the government’s 1958 standard loftily envisioned.”

Μετάφραση στα Ελληνικά: “Έτσι, οι γυναίκες έχουν μείνει μόνες να περιηγηθούν στο χάος της αυθαίρετης μέτρησης του μεγέθους. Τόσο πολύ για τη διευκόλυνση των γυναικών “να χωρέσουν σωστά στο ίδιο μέγεθος ανεξάρτητα από την τιμή, το είδος της ρούχου, ή τον κατασκευαστή του ενδύματος”, κάτι που ήδη είχε αγέρωχα οραματίστει σαν στάνταρ η κυβέρνηση του 1958.

Πόρισμα νο 3: Τα μεγέθη στα ρούχα καταλήγουν να έχουν πολιτική διάσταση.

Σύμμαχοι στον αγώνα

Μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε το χάος, αλλά εν έτη 2016 δεν είμαστε τελείως μόνες! Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και λύσεις, για να μπορέσουμε να ντυθούμε όμορφα. Η έρευνα κατέδειξε τους ακόλουθους:

Τεχνολογία

Δε λείπει η συνδρομή της τεχνολογίας και συγκεκριμένα, η Επαυξημένη πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν την ιδέα για ένα εικονικό δοκιμαστήριο (Digital Changing Rooms) όπου ο/η πελάτης μπορεί να “φορέσει” το ρούχο που θέλει και να δει απευθείας αν του πάει και αν είναι το μέγεθος του.  Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν σε αυτό το άρθρο.

Επίσης, μην ξεχνάμε και το 3-D Scanning! Η επανάσταση στο online shopping!

Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά διαθέσιμα, πάμε να παίξουμε παραδοσιακά!

Παραδοσιακοί τρόποι
 • Βρίσκουμε καταστήματα με τη μονάδα μέτρησης του αγαπημένου μας Online shop. Αποφασίζουμε μία μέρα να πάμε να περάσουμε αρκετές ώρες και να δοκιμάσουμε μπλούζες, φούστες, παντελόνια και φορέματα! Πολλά από όλα! Βασικοί βοηθοί: μια φίλη που θα πάτε για καφέ να την κεράσετε μετά, ευρύχωρα δοκιμαστήρια (τι είναι πάλι και αυτό με τα δοκιμαστήρια;! Θέλω να έχω τον χώρο μου!!!). Αυτό σημαίνει όρεξη για πειραματισμό, χρόνος μπροστά στον καθρέφτη (ouch! Πονεμένο θέμα ο καθρέφτης…), καμία διάθεση για κριτική και επιτέλους, ένα μικρό ψήγμα αποδοχής σε αυτό που αντανακλάται!
 • Οι καλές μας φίλες! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις μια φίλη που αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα με σένα με τα μεγέθη και είναι παχουλοδροσάτη, ψέμματα θα μου πεις! Οπότε, κανονίζετε ραντεβού η μία στο σπίτι της άλλης και κατεβαίνει όλη η ντουλάπα! Σπίτι, μουσική δυνατά, καθρέφτης απαραιτήτως, φώτα, κάτι για το τσιμπολόγημα – αυτά τα εγχειρήματα θέλουν τη νοστιμιά τους – και πάμε! Μέχρι το τέλος της μέρας σίγουρα θα έχεις βρει κάτι να σου πάει και θα έχεις περάσει super!
 • Μεζούρα ανά χείρας, μολυβι στο αυτί και σημειωματάριο: στήθος, μέση, περιφέρεια και μπράτσο.
 • Υπάρχει και η έσχατη λύση να διαλέξεις κάτι που σου αρέσει σε ένα online shop και υπάρχουν οι εξής επόμενες κινήσεις:
  • Να σου πάει – καλέ, το κοκκαλάκι της νυχτερίδας έχεις;!
  • Να μη σου πάει και το online shop έχει πολιτική επιστροφής ρούχων χωρίς χρέωση – καλέ πάλι το κοκκαλάκι;! Άσε μας κουκλίτσα μου! Νεύρα, νεύρα! – και σου επιστρέφουν τα χρήματα.
  • Να μη σου πάει και να μην έχει πολιτική επιστροφής ρούχων χωρίς χρέωση, όπου μπορείς να αναγκαστείς να το δώσεις σε κάποια φίλη ή να το επιστρέψεις με βαριά καρδιά! Αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις: δεν είναι το μέγεθός σου!
Sites μετατροπής μεγεθών

Καταγράψτε! Αυτά που βρήκα είναι τα εξής:

 1. Wikipedia – περισσότερο έχει γενικές πληροφορίες, αλλά στο τέλος έχει πίνακες μετατροπής μεταξύ των διαφόρων χωρών και μεγεθών
 2. J.Crew blog – δίνει περισσότερες πληροφορίες για όλα τα είδη ρουχισμού και μεγεθών! Έχει τα πάντα σε ίντσες και centimeters!
 3. What size am I? – Η Άννα και το δικό της search engine για τι μέγεθος είμαστε, αφού έχουμε μετρηθεί με τη μεζούρα. Επίσης, super cool είναι που μας κάνει προτάσεις σε ποια online shops έχουν ρούχα στο νούμερό μας!

Είμαι σίγουρη ότι θα έχετε βρει τόσα άλλα περισσότερα που σας βοηθούν να βρείτε το μέγεθός σας και να σας κάνουν να νιώθετε πιο ασφαλείς μέσα στο χάος! Αλήθεια, πείτε καμιά άλλη πρόταση, θα βοηθούσε!

Πόρισμα νο 4: Ό,τι και να κάνεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις νιώσει λίγο πιο όμορφα με το σώμα σου! Γιατί δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο ίδιος ο εαυτό μας που τον φροντίζουμε να αισθάνεται όμορφα μέσα σε όμορφα ρούχα.

Πόρισμα νο 5: Αφού στο τέλος, όλα μπορούμε να τα φορέσουμε!

ismini

Of course I talk to myself, because sometimes I need expert advice. Besides that, humor saved me in hard times; friends reminded me who I am and Thomas A. Edison that “I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>